Opleiding Specialist Mediaopvoeding
Je geeft hanteerbare, concrete en vooral positieve adviezen hoe ouders hun mediaopvoeding kunnen inrichten. Niet met een wijzend vingertje, maar altijd met een aangename begeleiding. Of je nu werkt in de wijk, op school, buurtwerk, in de jeugdgezondheidszorg of bij een welzijn-organisatie: je krijgt concrete handvatten om mediaopvoeding in jouw werkpraktijk in te zetten en te vertalen voor ouders.
Centraal staat het versterken van opvoeders zodat zij kinderen kunnen begeleiden naar gezond, zelfstandig en evenwichtig schermgebruik. Als rode draad worden de 4 principes uit de Richtlijn gebruikt:
- Verbinding & Vertrouwen
- Mediawijs & Weerbaar
- Balans & Structuur
- Eigen Gedrag & Mediagebruik.
Doelgroep
Deze opleiding is ontwikkeld voor professionals die werken met gezinnen en kinderen, zoals:
- Gecertificeerde MediaCoaches
- Jeugdartsen, verpleegkundigen en medewerkers van de GGD
- Jeugd- en gezinsprofessionals in de GGZ
- CJG-medewerkers
- Onderwijsprofessionals en intern begeleiders
- Leerkrachten en docenten, professionals bibliotheek-op-school
- Andere opvoedondersteuners zoals uit kinderopvang of buurtwerk
Inhoudelijke opzet en modules
De opleiding bestaat uit 5 e-learning dossiers. In elk dossier worden inzichten uit de richtlijn en verdere inzichten vertaald naar praktijkopdrachten, oudercommunicatie en pedagogische toepassingen. Dit geldt ook voor de tips die je aan de ouders biedt: toegankelijk en laagdrempelig, bruikbaar en concreet, aangenaam en positief. Ook worden er tips gegeven om grootouders te bereiken, aangezien zij ook vaak deel uit maken van het gezin en familie en veelal een opvoedtaak hebben.